آشپزی

آب‌دوغ خیار

توسط 14p.ir
آب دوغ خیار

آب دوغ خیار

آب‌دوغ خیار نام یک غذای ساده سنتی ایرانی است که بصورت سرد و در کاسه سرو می‌شود. این غذای خوش طعم، ظاهری دلنشین داشته و ارزش غذایی بالایی نیز دارد. انواع مشابه آن در بلغارستان، ترکیه، مقدونیه، قبرس، آلبانی و ارمنستان نیز تهیه می‌شود.

ماست خیار

ماست خیار

 

ترکیبات

ترکیبات اصلی این غذا شامل دوغ ترش، خیار رنده شده، سبزیجات معطر، یخ و نان بوده و از گردو، خامه، ترخون، ریحان، نعناء، کشمش و گوجه فرنگی رنده شده بعنوان اجزای فرعی استفاده می‌شود.

khiar6

انواع

از آنجا که در ترکیبات این غذا از بسیاری از گروه‌های غذایی همچون غلات، لبنیات، سبزیجات و میوه‌ها استفاده می‌شود، این غذا به عنوان یک غذای کامل شناسایی شده و گستره استفاده از آن، همه اقوام ایرانی را دربر می‌گیرد.] این غذا مناسب برای فصول گرم سال مانند تابستان است و رفع عطش می‌نماید. در نوع زمستانی این غذا، بجای دوغ، آب انار شیرین بکار می‌رود. به این غذا ترید انار گفته می‌شود.

برخی از ارامنه ایران در آب‌دوغ خیار از کشک نیز استفاده می‌کنند. در گویش تویسرکان به این غذا تلیت (ترید) قاشقی گفته می‌شود.

ab-dogh-khiar-3

ارزش غذایی

وجود ماست(دوغ) در این غذا، موجب جذب پروتئین و کلسیم، کاهش کلسترول خون، تقویت باکتری‌های مفید موجود در دستگاه گوارشی، کاهش احتمال بروز تومور و سرطان روده بزرگ، کاهش تعداد قارچ‌ها در دستگاه تناسلی زنان و حتی کاهش وزن خواهد بود. کشمش موجود در این غذا، دارای خاصیت آنتی اکسیدان بوده، از تخریب سلولی و پوکی استخوان جلوگیری نموده و برای سلامت دندان و لثه نیز مفید است. همچنین فسفر موجود در گردوی مورد استفاده در این غذا، با فسفر موجود در ماهی برابری نموده و منبع جذب انواع ویتامین‌ها می‌باشد.

khiar5

mastokhiar_yogurt_dip_recipe

(Visited 169 times, 1 visits today)
  
کانال گردشگری

درباره نویسنده

14p.ir

Leave a Comment