آشپزی پزشکی علوم پایه فرهنگ و هنر کشاورزی

بادام هندی (کاشو)

1333864075
1333864075

بادام هندی (نام علمی: Anacardium occidentale) درختی گرمسیری و همیشه سبز است که دانهٔ بادام هندی و سیب بادام هندی را تولید می‌کند. این درخت می‌تواند تا ۱۴ متر رشد پیدا کند.

f6ae_078d

کاشو یا بادام هندی به دلیل طعم منحصر به فردش یکی از آجیل های محبوب مردم کشور ما و دیگر کشورها است.

این آجیل به شکل لوبیا یا بهتر است بگویم کلیوی شکل می باشد که در پایین یا زیر میوه ی درختی که بلارد نام دارد، یافت می شود.

با این که بادام هندی متعلق به جنوب شرقی برزیل است اما در بین مردم تمام جهان محبوب است.

در قرن ۱۶ میلادی، پرتغالی ها این دانه را با خود به هند و برخی کشورهای آفریقایی بردند.

امروزه کشورهای هند، تانزانیا، موزامبیک، نیجریه و برزیل تولید کننده های بزرگ کاشو هستند.

1402157589-IMG22044050

در برخی کشورها مانند برزیل و نیجریه از این دانه، کره ی نرم خوش مزه ای درست می کنند که بسیار مطبوع است. این کره از چرخ کردن و فشرده شدن آن حاصل شود.

برای این که با خاصیت این گیاه بیشتر آشنا شوید متن زیر را مطالعه نمایید:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

فواید مصرف بادام هندی

* پیشگیری از سنگ های صفراوی

مصرف کاشو برای پیشگیری از تشکیل سنگ های صفراوی بسیار مفید است؛ یک تحقیق ۲۰ ساله ی جمع آوری شده از ۸۰۰۰۰ زن پرستار نشان می دهد کسانی که در هفته حدود ۳۰ گرم بادام هندی مصرف نموده اند در مقایسه با دیگرانی که آن را در برنامه شان نداشته اند، ۲۵ درصد کمتر به سنگ های صفراوی مبتلا شدند. بنابراین آن را وارد برنامه ی غذایی روزانه تان نمایید.

* سلامت استخوان ها و آرامش

این حقیقت کاملاً جا افتاده است که کلسیم برای استحکام استخوان ها ضروری است، اما بد نیست بدانید که منیزیم نیز برای حفظ سلامت استخوان ها حیاتی است. حدود دو سوم منیزیم بدن در استخوان ها وجود دارد.

منیزیم برای متابولیسم کلسیم در بدن لازم است و با تراز کردن میزان کلسیم، به تنظیم تونوسیته ی عصبی و عضلانی کمک می کند. در واقع کلسیم برای انقباض عضلانی و منیزیم برای انبساط آن مورد نیاز است.

* آنتی اکسیدانی قوی

از دیگر مواد معدنی موجود در کاشو می توان به مِس اشاره کرد. مس یکی از اجزای مهم آنزیم های بدن است که در خیلی از فرآیندهای فیزیولوژیکی بدن شرکت می کند.

مس برای برداشتن رادیکال های آزاد مُضر در بدن و برای استفاده ی بهینه ی آهن کمک بزرگی است.

مس برای تولید ملانین و برای پرورش استخوان ها و بافت های ارتباطی بدن ضروری است.

* کاهش ریسک افزایش وزن

بر خلاف باور عموم مردم که می گویند مصرف منظم بادام هندی موجب اضافه وزن و چاقی می شود، باید گفت که تحقیقات اخیر نشان داده اند که این تصورات غلط، بی اساس است. در حقیقت افرادی که دو بار در هفته از بادام هندی استفاده می کردند در مقایسه با دیگر افراد مشابهی که اصلاً بادام هندی نمی خوردند اضافه وزن کمتری داشتند. البته بد نیست بدانید که هر ۳۰ گرم بادام هندی حدود ۱۶۰ کالری انرژی دارد.

* سلامت قلب و عروق

بادام هندی منبع خوبی از ویتامین K است که به تنظیم انعقاد خون و شرایط ناشی از آن کمک می کند.

کاشو فشار خون بالا را کاهش می دهد چرا که به عنوان یک دیوروتیک یا مُدر خوب مطرح می باشد و علاوه بر این عواملی هم چون منیزیم و لینولنیک اسید نیز در آن یافت می شود که از عوامل تنظیم کننده ی فشار خون هستند.

پس برای پیشگیری از بیماری های کرونری قلب، هفته ای ۴ بار و هر بار به اندازه ی یک مشت بادام هندی بخورید.

به طور کلی بیشتر آجیل ها به دلیل داشتن اسیدهای چرب غیر اشباع برای سلامت قلب مفید هستند.

52

احتیاط کنید:

* بادام هندی حاوی مقادیر قابل ملاحظه ای از اگزالات می باشد. مطالعات نشان داده است که تجمع این مواد در بدن می تواند منجر به کریستاله شدن آن ها و در نتیجه ایجاد مشکل شود.

از این رو افرادی که مشکلات کلیوی درمان نشده دارند، یا این که کلیه ها و یا کیسه ی صفرای شان را در آورده اند باید از مصرف این آجیل پرهیز کنند. دریافت زیاد اگزالات ممکن است موجب کاهش جذب کلسیم نیز بشود.

* آلرژی غذایی یکی دیگر از عوارضی است که ممکن است با خوردن کاشو به وجود بیاید. این واکنش های آلرژیک ممکن است یا فوری باشد و خاص(مانند خارش، گرفتگی بینی، تورم لب ها و…) یا ممکن است با تأخیر و عمومی باشد(مانند خستگی و افسردگی).

نکات مربوط به پخت و پز

بادام هندی می تواند در خیلی از دستور پخت غذاها وجود داشته باشد مثل سالادها، ماکارونی ها، سوپ ها، خورش ها و حتی دسرها.

در غذاهایی که با پختن آماده می شوند معمولا بادام هندی را در مراحل آخر پخت اضافه می کنند، در غیر این صورت بادام هندی ها خیلی زود نرم شده و بافت شان از هم پاشیده می شود.

در این نوع غذاها، دانه های بادام هندی نرم می شوند و بنابراین صدای خرد شدن شان را در دهان تان مانند دیگر آجیل ها نمی شنوید، اما در سالادها و دسرها می توانید بافت بادام هندی را به همان صورتی که است، در زیر دندان های تان احساس کنید.

68763784deb1ae6a245dbfe849f55b18

بادام هندی

● موطن اصلی و قدمت كاشت :

موطن اصلی این درخت از آمریكای جنوبی ویرزیل می باشدكه پس ازكشف آمریكا توسط پرتقالیها به سایر نقاط دنیا برده شد . امروزه كشور هندوستان بزرگترین تولید كنندهٔ این محصول بوده وجنوب غربی این كشور ازمراكز عمدهٔ كاشت می باشد .

مقاومت درختچهٔ كاشو نسبت به كم آبی بیشتر از درخت انبه است ، اما در مقابل سرما حساستر از انبه می باشد .

● ارزش غذایی میوه :

تركیب شیمیایی این میوه بدین قرار است كه :

* گلوكز یا لوولز ۹%-۷%

* اسید تانیك ۵.۰درصد (این ماده باعث گس شدن طعم میوه می شود)

* مواد معدنی ۱۲%

* مغز دركاشو علاوه بر طعم مطبوعی كه دارد ، ۱۵% پروتئین و ۴۰% چربی هم دارد.

● شرایط آب وهوایی ومحیط كاشت :

همان طوری كه ذكر گردید كاشو بومی مناطق گرمسیری است و طبعاً درمناطقی كه دارای اینگونه آب وهوا باشد رشد خوبی دارد . درخت در بدترین وكم عمق ترین خاكها رویش دارد ومحصول میدهد ولی خاكهای عمیق ولیمونی باعث افزایش باردهی ورشد بهتر درخت میگردد .

● میوهٔ كاشو :

میوهٔ حقیقی دراین درخت محتوی مغز یعنی قسمت خوراكی میوه می باشد . میوه دارای قسمتی لوبیایی شكل ، و در انتها نسبتا طویل و متورم است كه در داخل این برآمدگی مغز یا قسمت خوراكی میوه قرار دارد كه پس ازرسیدن كامل میوه و برداشت بایستی مغز میوه را برای عرضه به بازار از پوست آن جدا بنمایند .
306461_406
سه تاچهار هفته پس ازباز شدن گل وتشكیل میوه یعنی تلقیح گلهای ماده دم گل شروع به رشد كرده و ۳-۲ ماه بعد كه میوهٔ حقیقی كاملا رسید رشد دم میوه نیز به حداكثر رسیده جسمی نرم وگوشتی با طعم كمی ترش كه بسیار معطراست تولید می كند . این شبه میوه یا دم گل متورم و برای تهیهٔ یك نوع شراب و یا مصرف به صورت تازه خوری به عنوان میوه مورد استفاده قرار میگیرد . درموقع رسیدن كامل ، قطر دم میوه به ۵-۴ و طول آن به۱۰-۵ سانتیمتر می رسد و رنگ آن صورتی یا زرد می گردد .

5507d9b8e10546377feda8877cbd6c39

مغز بادام هندی كه دارای مقدار زیادی چربی می باشد خیلی زود تند و فاسد می گردد یعنی چربی آن درمجاورت اكسیژن هوا اكسید می شود . برای حمل این محصول به نقاط دوردست باید آنها را درجعبه های فلزی قابل نفوذبه هوا قرار دهند و پس از پركردن جعبهٔ اول هوای داخل آنرا خارج نموده و به جای آن گاز دی اكسید كربن وارد كرده و درجعبه را مسدود نمایند ، بدین طریق می توان مغز كاشو را تا دو سال بدون اینكه فاسد شود ، نگاهداری كرد .

● ازدیاد درخت كاشو :

این درخت گرمسیری همیشه سبز حساس ، كه عمدتا درهندوستان پرورش داده می شود ، معمولا با بذر تكثیر گردیده و برای انجام این عمل ۳-۲ عدد بذر ، مستقیما درباغ كاشته می شود (به علت اینكه انتقال نهال های جوان توام با اشكالاتی است از كشت آن درخزانه صرف نظر می نمایند) . بعد از رویش بذور یك عدد ازآنها را نگه داشته و بقیه را حذف می نمایند .

با اینكه بذرهای درخت هیچ نوع ركود بذری ندارند ، اما بذور راباید باقرار دادن درآب ، ازنظر وجود جنین مورد آزمایش قرار داد (بذور غوطه ور حذف می شوند) . جوانه زنی درمدت ۲۰-۱۵ روز صورت می گیرد .

87-8118

همانطوری كه گفته شد نهال ها قدرت انتقال ندارند و به همین جهت درحالتی كه بخواهیم آنها را بعد از رویش به زمین اصلی انتقال داده و نسبت به كاشتشان اقدام كنیم ، ازگلدان های توربی استفاده می نمائیم ؛ بدین صورت كه بذور را درگلدانهای توربی كاشته و در زمان انتقال توام با گلدان ، گیاهان جوان را هم در زمین اصلی می كاریم . بنابراین گلدان با نهال ها در داخل خاك قرار می گیرد ، و به مرور پوسیده و از بین می رود .

● كاشت درخت :

این درخت در دورهٔ جوانی رشد سریعی دارد ولی طول عمر آن كم است و حدود بیست سال زندگی می كند ، درحالی كه درخت انبه و پسته كه با بادام هندی در یك خانواده قرار دارند تا یكصد سال عمر می كنند .

بیشتر محصول كاشو از درختانی كه در نامرغوب ترین اراضی و بطور وحشی و خودرو سبز شده اند ، جمع آوری می گردد . منتها باغهای كاشته شده هم نسبتا زیاد است و درختی كه درزمین مرغوب كاشته شده و مورد مراقبت قرار می گیرد ، محصول بیشتری می دهد .

فاصلهٔ كاشت درخت كاشو در باغات دیم و اراضی نامرغوب درحدود ۱۸متر درهر جهت ، ودر اراضی زراعتی حاصلخیز با آبیاری ،۱۲ -۱۰متر می باشد .

* نكتــه :

نیاز درخت كاشو نسبت به گرده افشانی زیاد بوده ، و میزان دگرگشنی درآن كم است .

(Visited 439 times, 1 visits today)
  

درباره نویسنده

ح . ایمانی

Leave a Comment