ویتامین آ (10 عکس)
ویتامین آ از نوع ویتامینهای محلول در چربی است. ویتامینهای آ یا رتینول برای بهبود بینایی افراد در نور کم مثل شب و حفظ سلامتی سطح چشم، دفاع از بدن و سلامتی پوست است.
بر اثر کمبود این ویتامین فرد دچار ضخامت و خشک شدن قرنیه چشم میشود که به این بیماری گزروفتالمی(xerophthalmia) میگویند. اگر کمبود خیلی شدید شود فرد نابینا خواهد شد؛ ولی کمبود آن فرد را دچار شب کوری میکند.
ویتامین آ نقشی حیاتی در فعالیت سالم قلب و عروق بدن داشته و در تنظیم سالم فشار خون لازم است.
ویتامین آ در زخمهای پوست، جوشها و سایر عوارض پوستی چون دارویی، اثری درمانی داشته و کمبود آن موجب دیر درمان شدن زخم میشود.
ویتامین آ برای فعالیت مویرگها و حفظ جدار آنها لازم بوده و در عوارض قلبی عروقی یا خونریزیهای مغزی کمبود این ویتامین دیده میشود.
ویتامین آ در عوارض و صداهای گوش در دوران سالمندی موجب درمان و رفع آن عوارض شده و مصرف آن از به وجود آمدن این عوارض و صداهای مختلف در گوش جلوگیری مینماید.
ویتامین آ در جلوگیری از پیری زودرس و نگهداری سلولهای بدن و شادابی آنها تأثیر شایستهای دارد و امروز در درمانهای ژرونتولژی و جلوگیری از نابودی و مرگ اعضای بدن از ویتامین «آ» استفاده درمانی میشود.
ویتامین آ در بیماریهای دستگاه تنفسی و سلولهای مخاطی آن نقش درمانی داشته و کمبود آن موجب عوارض و آتروفی بافتهای مخاطی بینی میگردد.
ویتامین آ در دوران بیماریها و عفونتهای مختلف در بدن مقاومت بدن را زیاد و عوامل ضد بیماری و میکروب را تقویت مینماید و موجب رفع بیماری شده و به سلامت بدن کمک مینماید.
ویتامین آ در رشد و نمو تأثیر دارد و برای کودکان جزو ضروریات حیاتی میباشد که رشد و نمو آن به نحو شایستهای انجام پذیرد و موجب فعالیت و نشاط آنان میگردد.
ویتامین آ در زگیل یا دانههای پوستی موجب درمان شدن بوده و به نظر میرسد کمبود این ویتامین موجب بروز این دانهها و یا زگیل میشود.
مصرف بیش از حد این ویتامین موجب مسمومیت میشود.
منابع ویتامین آ
روغن جگر ماهی، هویج (در هویج مادهای به نام کاروتن وجود دارد که بدن آن را تبدیل به ویتامین آ میکند).
جگر گوساله، جگر مرغ، جگر گاو، پنیر، زرده تخم مرغ، کره تازه، قلوه
و در سبزیجات بیش از همه «جعفری، کدو، اسفناج، کاهو، شاهی»
و در میوهجات بیش از همه «خربزه، گیلاس، موز، خرما، هلو، پرتقال» بیشتر از سایر مواد غذایی دارای ویتامین آ میباشد.
فهرست مواد غذایی بر پایه اندازه ویتامین آ
نام ماده غذایی | میکروگرم (µg) در ۱۰۰ گرم |
---|---|
فلفل تند پاسیلای خشک | ۱۷۸۸ |
هویج خام | ۸۳۵ |
زردآلو آب گرفته شده (کم رطوبت) و نپخته | ۶۳۳ |
کدو تنبل باترنات پخته یا تنوری بدون نمک | ۵۵۸ |
شلغم تنوری، آبپز یا فریزری بدون نمک یا با نمک | ۵۳۸ |
کلم کالی خام | ۵۰۰ |
اسفناج خام | ۴۶۹ |
مرزنگوش خشک | ۴۰۳ |
شوید تازه | ۳۸۶ |
زرده تخم مرغ خام یا فریزری | ۳۱۶ |
چغندر (لبو) خام | ۳۱۶ |
برگ بو | ۳۰۹ |
میزان مورد نیاز
کودکان، چهار صد تا ششصد میکروگرم در روز
خانمها، هشتصد میکروگرم در روز
مادران شیرده، هزار و سیصد میکروگرم در روز
آقایان، نهصد میکروگرم در روز
[…] ویتامین A اثرات مفید ویتامین A: […]
[…] سلامت پوست، مو و غشاء و مخاطي داراي اهميت است. بعلاوه ويتامين A در ديد شب به ما كمك مي كند ويك عنصر ضروري براي رشد […]
[…] یک منبع بسیار خوب ویتامین A، ویتامین C و ویتامین K میباشد. به علاوه جعفری منبع […]