آشپزی فرهنگ و هنر

گز (شیرینی)

1526553_171

DSC_0016

گز سوغات کرمان، یزد و اصفهان و یکی از تنقلات شیرین معروف و سنتی ایران است که در مناطق مرکزی ایران (بخصوص استان‌های اصفهان، چهار محال و بختیاری، یزد ، کرمان و فارس پخت می‌شود). مواد لازم برای تهیه گز از شکر، سفیده تخم مرغ، بادکا، مغز بادام و پسته و هل و گلاب استفاده می‌شود.

L13672984551

گز اصفهان و گز چهار محال و بختیاری که در بلداجی از توابع بروجن تولید می شوند مرغوب‌ترین نوع گز هستند.

7

نوع اصیل این شیرینی که هنوز هم بصورت سفارشی ساخته می‌شود دارای درصد کمی از عصاره گرانبهای انگبین است. ارزش گز انگبین دار معمولاً ۴ تا ۵ برابر ارزش شیرینی گز معمولی است.

وجه تسمیه این شیرینی، انگبین به کار رفته در نوع اصیل و سفارشی آن که از درخت گز بدست می‌آید می‌باشد.

or_4004098

شیرینی ای که در نواحی اصفهان و بلداجی به نام گز ساخته می‌شود نیز نام خود را از شهد ترشح یافته از پسیل گز که اختصاصاً برروی این درختچه جایگیر می‌شود گرفته‌است. ارزش گز انگبین در این است که یکی از معدود قندهای فروکتوز به تنهایی در طبیعت می‌باشد.

انواع گز

گز آردی
گز لقمه ای
سوهان گزی
گز شکلاتی
گز کم کالری
گز پروبیوتیک

نوقا

طرز تهیه گز اصفهان در منزل

b7ef0aa78f8512a7c4ae63254_852888_orig

مواد لازم: شکر : ۳۲‎/ ۱ پیمانه (۲۵۰ گرم)ـ آب : ۱ پیمانه (۱۶۰ میلی لیتر)ـ بادکا : ۳۰۰ گرم (۱ پیمانه سرخالی)ـ سفیده تخم مرغ : ۵ عدد (۱۵۰ گرم)ـ گلاب: ۱ قاشق سوپخوری (۱۴ میلی لیتر)ـ مغز پسته :۲۱‎/ ۱ پیمانه (۱۵۰ گرم)

روش تهیه

129853387744

شکر و آب را روی حرارت ملایم قرار دهید تا حدی که فقط شکر آب شود. سپس بادکا را اضافه کنید. در این زمان مواد کف می کند و بالا می آید. مایه را مرتب با قاشق چوبی هم بزنید تا شهد مانند آب نبات کشی شود. سفیده تخم مرغ را با همزن برقی بزنید تا کاملاً فرم بگیرد. برای اینکه بدانید شهد آماده است، کمی از شهد را داخل آب یخ بریزید، پس از سردشدن باید حالت شکننده پیدا کند.مایه را از روی حرارت بردارید و مرتب هم بزنید. گلاب را به سفیده اضافه کنید و با همزن برقی بزنید. دو قاشق از شهد را داخل سفیده بریزید و با همزن خوب بزنید. سپس محتوای کاسه سفیده را داخل شهد بریزید و هم زدن را تا زمانی که مواد گرم است (حدود ۱۰ دقیقه) ادامه دهید. باید مراقب باشید که مواد سرد نشود، زیرا خراب می شود. مواد را روی شعله پخش کن با حرارت ملایم قرار دهید تا جایی که همزن قدرت دارد با همزن بزنید. وقتی که مواد سفت شد، با قاشق به صورت پارویی هم بزنید. سپس مغز پسته را اضافه کنید.از مایه تکه های کوچکی برداشته و آن را گردکنید و روی مقداری آرد با کمک کاردک فرم دهید. ـ نکتهبرای امتحان مقداری از گز را بگذارید تا خنک شود، وقتی در دست غلطاندید، اگر به دست نچسبید آماده است.ـ پیشنهاددر صورت دلخواه پس از فرم دادن برای اینکه مرتب تر شود، می توان قالب زده سپس در آرد غلتاند.جایگزینمی توانید به جای مغز پسته از مغز بادام استفاده کنید

 

 

(Visited 1,269 times, 1 visits today)
  

درباره نویسنده

ح . ایمانی

Leave a Comment